Hermesowy Jeep Grand Cherokee WK 5.7 V8
-
Wczoraj, podczas powrotu z wyjazdu wakacyjnego, wybilo mi na blacie 275kkm!

-
Dzisiejszego dnia wymieniłem olej w tylnym moście.
Coś zaczyna mi pojękiwać, wiec profilaktycznie wjechał świeży Amsoil + dodatek.
Zobaczymy co będzie
-
I stało się, walczymy z huczeniem!
Wymiana łozysk i ponowne ustawienie tylnego mostu wykonane. Dzięki Grześku!!

-
Dnia dzisiejszego przy przebiegu 277978km wjechał serwis olejowy!

-
Wczoraj wjechaly nowe silowniki klapy bagaznika. FA Krosno niestety stracily swoj wigor.

-
Idealnie, dzisiejszego dnia przy rozmienieniu 280000km na liczniku wymienione zostały przednie tarcze i hamulce.
Tarcze hamulcowe przód (52089269AB) 328mm
- Textar 92184505
Klocki hamulcowe przód (5080868AC)
- Ferodo FDB4002

-
W końcu było na tyle ciepło, że palce nie kostniały po 15 minutach zabawy pod garażem!
Dzisiejszego wieczora wymieniłem lampy na nowe, soczewkowe.

Było:

Jest:

Było:

Jest:

Kolejnym etapem, będzie zrobienie małego układu elektronicznego (bo rezystora nie chcę montować, a jedyną dla mnie sensowną alternatywą jest podłączenie ledów na przekaźniku), który zapobiegnie żarzeniu się ledów (które już kupiłem i czekają na swoja kolej) po wyłączeniu świateł. Układ BCM jeszcze przez pewien czas (około 30 sekund) podaje niskie napięcie które powoduje że ledy mrugają lub się żarzą.
-
Dzisiejszego popołudnia podmieniłem frontowy panel klimatyzacji, by stopnie były w odpowiedniej jednostce.
Zamiast skali Farenheita mamy Celsjusza

-
Kilka dni temu temu "naprawiłem" trzecie światło stopu - które przestało działać.
Było:

Jest:

Tu opisałem tutka: LINK
-
Dziś, przy przebiegu 286001km został wymieniony olej w skrzyni z nowymi filtrami Wix i adaptacją skrzyni.

-
Kilka dni temu, przy przebiegu 286173km zostało dokonanych kilka prac:
- wjechał serwis olejowy z filtrami
- dokonany został serwisem klimy + dobicie 100g czynnika
- wymiana pompy wody (HEPU P1732) z nowym termostatem Mopar 52028898AJ
- wleciał nowy pasek klinowy wielorowkowy Continental 6PK2100

Zdecydowałem się też przejść z oleju 5W20 na 5W30.
Tym razem wybór padł na Orlen Oil MAX EXPERT DEX1 5W-30 z racji tego, że bardzo dobrze wypadł w analizach. Linki do analiz poniżej: -
W środę przed świętem Bożego Ciała (przed wyjazdem na dłuższy weekend) na szybko wymieniłem tylne amortyzatory, gdyż jeden z nim się wylał...
Wjechała parka Bilstein B6 4600 24-186803
Aktualny przebieg 286202km

Wrażenia po zmianie rewelacyjne. Tył jest delikatnie twardszy, ale w zakrętach nie ma tego charakterystycznego bujania. Zmiana na plus!
-
Co prawda drobna rzecz, a cieczy.
Dzis poprawiłem chłodzenie w chińskim radio android.
https://jeepwk.pl/topic/17/poprawiamy-ch%C5%82odzenie-w-chi%C5%84skim-radio-android-roco-k706
-
Dwa dni temu, pierwszy raz (i mam nadzieję że ostatni) byłem zmuszony do nieplanowanego postoju podczas podróży.
Miała miejsce mała awaria.Pękł przewód od wody. na szczęście tuż obok był sklep z częściami do ciężarówek i udało się coś znaleźć na podmianę.

-
Jakiś czas temu padł mi jeden tylny czujnik parkowania. Dnia dzisiejszego dopiero była sposobność na wymianę.
Przy okazji naprawiłem elementy mocujące tylny zderzak. Standardową rzeczą jest ukręcenie śrub mocujących, udało się je sprytnie wymienić na nowe!
Na duży plus, że pod zderzakiem buda jest zdrowa i bez rdzy!

-
Dnia wczorajszego wsadziłem LEDy do soczewek od światła mijania.
Wybór padł na: DAWNKNIGHT K7C 110W, 4300K, 9006/HB4

Z racji tego, iż LEDy często mają problem z przegrzewaniem się, co skutkuje redukcją mocy, wykonałem mały test.
Poniżej fotka tuż po podłączeniu leda:

I po godzinie 30 min ciągłego świecenia:

I na koniec testy (nie sa w 100% miarodajne, bo zapomniałem zablokować automatyczną ekspozycję podczas robienia zdjęć)...
Żarówki halogenowe:

Po lewej led, po prawej żarówka halogenowa:

Ledy:

PS musiałem LEDy zamontować "za" przekaźnikiem" gdyż BCM wysyłał jeszcze małe napięcie po wyłączeniu świateł i przez to ledy mrugały.
-
Szacun !
-
W tym tygodniu, przy przebiegu 290736km jeepek odbył remont reduktora.
Miałem już naciągnięty łańcuch i podczas odpuszczania - dodawania gazu były tanie niekomfortowe "szarpnięcia".Po otwarciu reduktora okazało się, że bebechy są w idealnym stanie.
Zębatki pomimo nalotu 290kkm są wręcz jak nowe.Wjechały nowe łożyska i oryginalny łańcuch BorgWarnera.

-
Wczoraj odebrałem od Pana Dominika Jeepka.
Wjechała "nowa" klapa do dzika. W oryginalnej wyskoczyło kilka rdzawych parchów.

Udało się kupić używaną w bardzo dobrym stanie więc malowanie, przezbrajanie i efekt kapitalny.

Przy okazji zabezpieczyliśmy na przyszłość ranty przednich błotników od wewnętrznej strony.

Gorąco polecam Pana Dominika z Auto-body!
-
Przy przebiegu przebiegu 295878km kolejny serwis olejowy za nami!