Hermesowy Jeep Grand Cherokee WK 5.7 V8
-
Wczoraj wjechały owiewki Heko

-
Wreszcie naprawiona została klapa nawiewu od strony kierowcy.
Nie reagowała na kręcenie potencjometrem temperatury - cały czas wiało gorącem...
Po zdemontowaniu silniczka krokowego, ośka kręciła się w palcach a klapa nie reagowała.Niestety, trzeba było całą deskę targać, ale w końcu kierowca czuje chłód

-
Wczoraj w nocy z kolegą Michałem powalczyliśmy z nowym tłumikiem.

Dźwięk wydechu jest dużo niższy i znacznie bardziej basowy. Wreszcie dziś brzmi jak V8

Z oryginalnym tłumikiem brzmiał tak: https://youtu.be/dzqQNElXB0E
A z nowym tłumikiem tak: https://youtu.be/KbomKVus8iQ
-
Dziś, przy 268453km przebiegu wleciała:
Wymiana Oleju MOTUL 8100 ECO-LITE 5W20 DEXOS1 GEN2 API SP-RC + płukanka OILSYN ReleaseTech Power Flush
Wymiana filtra oleju Knecht OC288
Wymiana filtra kabinowego Japko 21JE1
Wymiana filtra powietrza Knecht LX 1662
Wymiana płynu chłodzącego Prestone PR AF2100 4L
-
I wjechaly nowe oponki
Yokohama Geolandar A/T G015 245/60 R18 109 H XL
ze sklepopon.com

PS: Gorące pozdrowienia dla Pana Bobra!
-
I minął równo rok od zakupu WK.
Zrobiłem 10500 km.Z zapisków wynika, że jeżdżąc na benzynie, spalanie wygląda następująco:
- autostrada 14 l/100km
- miasto 22 l/100km
- mieszane 18 l/100km
- łączne średnie spalanie (na około 2kkm gdy jeszcze nie miałem LPG) wyszło: 16,41 l/100km)
na podtlenku LPG:
- autostrada 17 l/100km
- miasto 25 l/100km
- mieszane 21 l/100km
- łącznie średnie spalanie (na przestrzeni około 8500km wyszło 19,95 l/100km)
Dzik sprawdza nam sie wyśmienicie. Z dwójką małych dzieci pakujemy się bez problemu (dwa wózki itp). Podróżuje się komfortowo i wygodnie. Ani jednej awarii.
W marcu 2024 wleci tłusta konserwacja podwozia by zabezpieczyć go na lata. -
Kilka dni temu wymieniłem oryginalne radio na chinola z androidem.
Póki co jestem mega zadowolony.
Było:

Jest:

Tutek: LINK
-
Po ostatniej przygodzie z "zapieczoną" nakrętką w kole, wymieniłem wszystkie śruby na nowe.
Kupiłem nakrętki u Raffików: https://raffi.pl/4006956AS/NAKRETKA-KOLA-JEEP-.html
-
Dnia dzisiejszego odebrałem WK z firmy Stelco gdzie miała miejsce konserwacja podwozia + wymalowanie proszkowe osłon.
Na termin czekałem całe 6 miesięcy, ale bylo warto!!

Gorąco pozdrawiam Pana Mariusza i polecam firmę STELCO!
-
Ponownie wymieniłem (przebieg 271138km)
- tuleje przedniego mostu (cukierek)
- przegub wału napędowego przedniego Pivotal CVJ001
Poprzednio miało to miejsce około 14 miesięcy temu, i zrobiłem na tym zestawie całe 11kkm. Przegub był odpowiednio dotarty, zastosowany został odpowiedni smar... A luz się pojawił na przegubie...

-
Dzis(przy przebiegu 272127km) wymieniony zostal przegub przedniego wału od strony mostu (Pivotal CVJ011)

wreszcie pozbylem sie wszelkich wibracji "pod podloga"
-
Wczoraj, podczas powrotu z wyjazdu wakacyjnego, wybilo mi na blacie 275kkm!

-
Dzisiejszego dnia wymieniłem olej w tylnym moście.
Coś zaczyna mi pojękiwać, wiec profilaktycznie wjechał świeży Amsoil + dodatek.
Zobaczymy co będzie
-
I stało się, walczymy z huczeniem!
Wymiana łozysk i ponowne ustawienie tylnego mostu wykonane. Dzięki Grześku!!

-
Dnia dzisiejszego przy przebiegu 277978km wjechał serwis olejowy!

-
Wczoraj wjechaly nowe silowniki klapy bagaznika. FA Krosno niestety stracily swoj wigor.

-
Idealnie, dzisiejszego dnia przy rozmienieniu 280000km na liczniku wymienione zostały przednie tarcze i hamulce.
Tarcze hamulcowe przód (52089269AB) 328mm
- Textar 92184505
Klocki hamulcowe przód (5080868AC)
- Ferodo FDB4002

-
W końcu było na tyle ciepło, że palce nie kostniały po 15 minutach zabawy pod garażem!
Dzisiejszego wieczora wymieniłem lampy na nowe, soczewkowe.

Było:

Jest:

Było:

Jest:

Kolejnym etapem, będzie zrobienie małego układu elektronicznego (bo rezystora nie chcę montować, a jedyną dla mnie sensowną alternatywą jest podłączenie ledów na przekaźniku), który zapobiegnie żarzeniu się ledów (które już kupiłem i czekają na swoja kolej) po wyłączeniu świateł. Układ BCM jeszcze przez pewien czas (około 30 sekund) podaje niskie napięcie które powoduje że ledy mrugają lub się żarzą.
-
Dzisiejszego popołudnia podmieniłem frontowy panel klimatyzacji, by stopnie były w odpowiedniej jednostce.
Zamiast skali Farenheita mamy Celsjusza

-
Kilka dni temu temu "naprawiłem" trzecie światło stopu - które przestało działać.
Było:

Jest:

Tu opisałem tutka: LINK